...

Spor Tesisleri

Yönerge


T. C. NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ

SPOR EĞİTİM TESİSLERİ YÖNETİM YÖNERGESİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

 Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı; Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi merkez yerleşkesinde bulunan her türlü spor tesisinin eğitim amaçlı olarak yönetimini ve işletilmesini, ilgililerin görev, yetki ve sorumlulukları ile birimlerin ilişkilerini düzenlemektir.

 Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönerge, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi merkez yerleşkesinde bulunan her türlü spor tesisinin eğitim amaçlı olarak yönetilmesine ve işletilmesine ilişkin esaslar ile görev ve işleyiş konularını kapsar.

 Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönerge; 2547 sayılı Kanunun 14 üncü ve 47 nci maddesi ile 03/02/1984 gün ve 1830 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Mediko Sosyal, Sağlık, Kültür ve Spor İşleri Dairesi Uygulama Yönetmeliğinin 17 nci maddesine göre hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönergede geçen;

a) Danışma Görevlisi: Üniversitenin Spor Tesislerinde görevli olan danışma personelini,

b) Depo Görevlisi: Spor Tesislerindeki mal ve malzemelerin muhafaza edilmesinden sorumlu olan Üniversitenin idari personelini,

c) Koordinatör: Üniversitenin merkez yerleşkesindeki Spor Tesislerinin Koordinatörünü,

ç) Makine ve Tesisat Görevlisi: Üniversitenin Spor Tesislerinde görevli makine ve tesisat personelini,

d) Muhasebe Yetkilisi Mutemedi: Üniversitenin Spor Tesislerinde görevli idari personeli,

e) Öğrenci: Üniversitenin tüm öğrencilerini,

f) Rektör: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörünü,

g) Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı/Başkanı (SKSDB): Üniversitenin Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığını/Başkanını,

ğ) Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu (SBTYO): Üniversitenin Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulunu,

h) Spor Tesisleri/Tesisler: Üniversitenin merkez yerleşkesinde bulunan spor sahaları ve salonlarını,

ı) Spor Tesisleri Yürütme Kurulu (STYK): Üniversitenin Spor Tesislerinin yönetiminden sorumlu olan ve üyeleri Rektör tarafından görevlendirilen kurulu,

i) Temizlik ve Taşıma Görevlisi: Üniversitenin Spor Tesislerinde görevli temizlik ve taşıma personelini,

j) Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesini

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Spor Tesislerinin Yönetim Organları ve Görevleri

Spor Tesisleri Yürütme Kurulu (STYK)

MADDE 5- (1) Spor Tesisleri Yürütme Kurulu (STYK); Rektörün görevlendireceği akademik veya idari personelden 2 kişi, spor tesislerinden sorumlu Koordinatör, Üniversitenin Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bölümü Başkanı veya Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu Müdürü ile Bu akademik birimlerde görev yapan 3 öğretim elemanı olmak üzere toplam 7 kişiden oluşur. STYK kendi arasından bir kişiye Başkan olarak seçer. Bu Kurulda görevlendirilen yöneticilerin üyelikleri, kendi görev süreleri ile sınırlıdır; öğretim elemanları ise 3 yıl için görevlendirilir.

(2) STYK, yılda en az iki defa olmak üzere Başkanın isteği üzerine toplanır. STYK, salt çoğunlukla toplanır ve kararlarını üye tam sayısının oy çokluğuyla alır.

(3) Üniversitenin Spor Tesislerinin yönetimiyle ilgili her türlü iş ve işlemden sorumlu olan STYK’nin görevleri şunlardır:

a) Koordinatör olarak görev alabilecek, tercihen beden eğitimi veya spor ile ilgili bir lisans programından mezun olan, Üniversitede görevli en fazla 3 personeli Rektörlük makamına önermek.

b) Spor Tesislerindeki tüm ürün ve hizmet bedelleriyle ilgili önerilerini, her yıl yeniden yayımlanan Kamu Sosyal Tesislerine ilişkin Tebliğe göre belirleyerek, Üniversite Yönetim Kurulunda görüşülmek üzere Rektörlüğe iletmek.

c) Spor Tesisleri için her türlü demirbaş alımını ve değişikliğini belirlemek.

ç) Spor Tesislerinin işleyişi ve taşınmazları ile ilgili değişiklikleri belirlemek.

d) Spor Tesislerinin personel planlamasını yapmak ve personel ihtiyacını belirleyerek gerekli görevlendirmelerin yapılmasını SKSDB’den talep etmek.

e) Üniversitenin eğitim öğretim ve spor faaliyetlerinin aksatılmaması ve Spor Tesislerinin fiziki alt yapısının ve saha içi dokusunun korunması kaydıyla, gerçek ve tüzel kişilerin yapacakları spor faaliyetleri ile düzenleyecekleri toplantı, kültür ve sanat faaliyetleri için ücret karşılığında Spor Tesislerinin tahsisi konusunda Rektörün onayına sunulmak üzere görüş belirlemek.

f) Spor Tesislerinde yapılacak her türlü etkinlik, çalışma, antrenman ve spor faaliyetleri ile ilgili olarak gelen talepleri değerlendirmek ve takvimini belirlemek.

g) En az altı ayda bir Rektöre rapor vermek.

ğ) Başkanın gündeme getireceği diğer konuları görüşüp karara bağlamak.

 

Koordinatör

MADDE 6-  (1) Koordinatör; STYK’nin önereceği, tercihen beden eğitimi veya spor ile ilgili bir lisans programından mezun olan ve Üniversitede görevli en fazla 3 personel arasından Rektör tarafından iki yıllık süre ile görevlendirilir; ancak süresi dolmadan seçildiği usule uygun olarak görevinden alınabilir. Görev süresi dolan Koordinatör aynı usulle yeniden atanabilir. Koordinatör, kendisine çalışmalarında yardımcı olmak üzere Üniversitenin personeli arasından en çok iki kişiyi Koordinatör yardımcısı olarak görevlendirilmek üzere Rektörlük Makamına önerir. Koordinatörün görev süresi dolunca yardımcısının görevi de sona erer.

(2) Koordinatör, Spor Tesislerinin belirlenen talimatlara uygun bir şekilde işletilmesinden STYK’ye karşı sorumlu olan kişidir.

(3) Koordinatörün görevleri şunlardır:

a) Spor Tesislerindeki hizmetlerin yürütülmesi için personel planlaması yaparak STYK’ye sunmak.

b) Spor Tesislerine ait demirbaşların ve malzemelerin muhafaza edilmesini, bakımlı ve hizmete hazır olmasını, varsa eksikliklerinin giderilmesini sağlamak.

c) SKSDB tarafından görevlendirilecek olan personel arasından danışma görevlisini belirlemek.

ç) Tesislerin malzeme ihtiyaçlarını belirleyerek STYK’ye bildirmek.

d) Tesisler ile ilgili eksiklikleri, bakım ve onarım ihtiyaçlarını STYK’ye bildirmek.

Muhasebe Yetkilisi Mutemedi

MADDE 7- (1) Muhasebe Yetkilisi Mutemedi, Muhasebe Yetkilisinin muvafakatı alınarak SKSDB Harcama Yetkilisi tarafından görevlendirilir. Görevleri şunlardır:

a) Spor Tesislerinin gelirlerini tahsil etmek ve diğer mali yükümlülüklerini yerine getirmek.

b) Tahsil edilecek ücretler için alındı belgesi veya alındı belgesi yerine geçen belge düzenlemek.

c) Kasa mevcudunu; “Muhasebe Yetkilisi Mutemetlerinin Görevlendirilmeleri, Yetkileri, Denetimi ve Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik”in 7. maddesindeki hükümler doğrultusunda Üniversitenin Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı veznesine veya Üniversitenin banka hesabına yatırmak.

ç) Gelirlerin takibini yaparak her ayın sonunda veya istendiği zaman Koordinatöre rapor vermek.

Danışma Görevlisi

MADDE 8- (1) Danışma Görevlisi, Spor Tesislerine başvuran her kişiye tesislerin kullanımı ile ilgili bilgi verir; soyunma odaları, spor sahaları vb. yerleri kolayca bulabilecekleri şekilde tarif eder.

Makine ve Tesisat Görevlisi

MADDE 9- (1) Makine ve Tesisat Görevlisi, Spor Tesislerinin iklimlendirme cihazları, elektrik ve sıhhi tesisatı, yangın ekipmanları, tesise ait demirbaşlar ile tesiste bulunan sistemler ve spor aletlerinin bakım onarımı, kurulum ve montajı ile kullanılmasını sağlamak üzere SKSDB’ce görevlendirilir.

Depo Görevlisi

MADDE 10- (1) Spor Tesislerinde kullanılmak veya satışı yapılmak üzere temin edilen demirbaş ve tüketim malzemeleri ile mamul malların stoklanması, kullanıma verilmesi ve geri alınarak muhafazasını sağlamak üzere SKSDB’ce görevlendirilir. Görevleri şunlardır:

a) Taşınır Kayıt ve Kontrol Yetkilisince tesis deposuna çıkışı yapılan ve tesislerde kullanılacak veya satışı yapılacak her türlü mal ve malzemeyi stoklamak ve kayıtlarını tutmak.

b) Taşınır Kayıt ve Kontrol Yetkilisince zimmetlenen demirbaş malzemelerin depo çıkışını yapmak.

c) Faaliyetlerde kullanılacak malzemelerin teslimini yapmak ve faaliyet bitiminde teslim almak.

ç) Kullanımda olan malzemelerin temizliğini, bakımını ve tamirini yaptırmak.

d) Depodaki eksiklikleri Koordinatöre bildirmek.

e) Her yılın sonunda depoda bulunan her türlü mal ve malzemenin sayımını yapmak.

Temizlik ve Taşıma Görevlisi

MADDE 11- (1) Spor Tesislerinin temizliği ve malzemelerin taşınması ile Koordinatörün vereceği diğer görevleri yapmak üzere SKSDB’ce görevlendirilir.

 

Personel ihtiyacı ve kısmi zamanlı öğrenci

MADDE 12- (1) Teknik çalıştırıcı, antrenör ve idari personel ihtiyacı; bütçe imkânları ölçüsünde SKSDB tarafından karşılanır.

(2) Spor Tesislerinde kısmi zamanlı öğrenci de çalıştırılabilir.

Denetleme Kurulu

MADDE 13- (1) Denetleme Kurulu, iki yıl süre ile akademik ve idari personel arasından seçilerek Rektör tarafından görevlendirilir. Denetleme Kurulu üç kişiden oluşur. Görev süresi bitenlerin yerine yeni üyeler atanabilir veya yeniden atama yapılabilir. Spor Tesisleri Yürütme Kurulu Üyeleri, Denetleme Kurulunda görev alamazlar. Denetleme Kurulu tarafından kararlar çoğunlukla alınır,  çekimser oy kullanılamaz.  Karşı oy kullanan kurul üyeleri, gerekçesini kurul kararına yazmak ve imzalamak zorundadır. Denetleme Kurulu Üyeleri oy ve kararlarından sorumludur.

Denetleme Kurulunun görevleri

MADDE 14- (1) Spor Tesislerinin yönerge hükümlerine uygun idare edilip edilmediğini yılda en az bir kez olmak üzere gerek gördüğü zamanlarda idari ve mali yönlerden denetlemek.

(2) Yıllık denetim sonunda, tüm gelir gider ve mali raporların belgeleriyle birlikte incelenmesine dayanan bir rapor hazırlamak ve Rektörlüğe sunmak.

(3) Hazırlanan raporların genel zamanaşımı süresince saklanmasını sağlamak.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Spor Tesislerinin İşletilmesiyle İlgili Esas ve Usuller

 MADDE 15- (1) Tesislerin işleyişi, tahsisi ve hizmetlerin yürütülmesiyle ilgili esaslar aşağıda belirtilmiştir.

a) Bütün Spor Tesisleri, Üniversitemiz eğitim birimlerinin mesleki uygulama faaliyetleri kapsamındakiler hariç olmak üzere, Üniversitenin dışından gelen tüm kişi, kurum ve kuruluşlara ücretli olacaktır.

b) Spor Tesislerinde yer alan Kapalı Halı Saha, Fiziksel Uygunluk (Fitness) Salonu, Fin Hamamı ve Sauna;  Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bölümü, SBTYO ve Ortak Seçimlik Dersler Koordinatörlüğünün Beden Eğitimi dersi ile ilgili eğitim amaçlı kullanımı dışında tüm öğrenci, akademik ve idari personele ücretli olacaktır. Ancak, Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bölümü ile SBTYO öğretim elemanları ve Üniversitenin spor takımlarında yer alan öğrenciler; Fiziksel Uygunluk (Fitness) Salonunu ücretsiz kullanabilirler. Burada sayılanların dışındaki tesisler, Üniversitenin tüm akademik ve idari personeli ile bunların birinci derecedeki yakınlarına ve öğrencilerine ücretsiz olacaktır.

c) Üniversitenin dışından gelen gerçek kişiler; Üniversitenin akademik veya idari personelinden referans alarak Spor Tesislerini ücret karşılığında üye olabilecektir. Kapalı halı saha kullanımı için üye olma şartı aranmamaktadır.

ç) Spor Tesislerine üyelik şartları STYK’ce belirlenir.

d) Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bölümü ile SBTYO öğrencileri ve öğretim elemanları, Üniversitenin spor takımlarında yer alan öğrenciler ve STYK üyeleri; Fiziksel Uygunluk (Fitness) Salonunu ücretsiz kullanabilirler.

e) Üniversitede düzenlenen spor etkinliklerine katılan veya Spor Tesislerini kullanan kişiler, etkinliklere katılmaları veya Spor Tesislerini kullanmaları sırasında meydana gelebilecek sakatlanma veya vefat gibi risklerden haberdar olduklarını, bu risklerden Üniversite ve etkinliği organize edenlerin veya etkinlikte görev alan çalıştırıcıların sorumlu tutulamayacağını kabul ve beyan etmiş sayılırlar.

f) Spor Tesislerine (müsabakalar dâhil) her ne sebep olursa olsun “kasıtlı” olarak zarar veren kişi ya da takımlar, verdikleri zararlardan sorumludurlar. Verilen zarar, görevlilerce tutanak altına alınıp, zarara yol açanlardan maddi olarak tahsil edilir.

g) Spor Tesislerindeki tüm ürün ve hizmetlerin ücretleri, her yıl yeniden yayımlanan Kamu Sosyal Tesislerine İlişkin Tebliğe göre, STYK’nin önerisiyle Üniversite Yönetim Kurulu tarafından düzenlenebilir.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Spor Tesislerinin Gelir ve Giderleri

Gelirler

MADDE 16- (1) Spor Tesislerin Gelirleri;

a) Mal ve hizmet satış gelirleri,

b) Her türlü nakdi ve ayni bağış ile yardımlardan oluşur.

(2) Spor Tesislerinden elde edilen gelirler (reklam ve sponsor gelirleri dahil), Üniversite bütçesine öz gelir olarak kaydedilir.

(3) Spor Tesislerinin gelirleri, Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca İşletilen Sosyal Tesislerin Muhasebe Uygulamasına Dair Esas ve Usullerin 27 inci maddesi ile belirlenmiş belgelerle muhasebe yetkilisi mutemedi tarafından tahsil edilir. Alındı belgesi düzenlenmeden ve yetkili olmayan kişiler tarafından hiçbir şekilde tahsilat yapılamaz. Muhasebe yetkilisi mutemedi, görevli olduğu tesislerin gelirlerinden sorumludur. Tesisler için gerçek ve tüzel kişiler reklam verebilir veya sponsor olabilir. Tahsil edilen bu gelirler Üniversitenin bütçesine öz gelir olarak kaydedilir.

Giderler

MADDE 17- (1) Spor Tesislerinin malzeme ihtiyacı, bakımı ve onarımı ile ilgili her türlü giderleri, SKSDB’nin ilgili bütçe tertibinden veya Rektörlüğün uygun gördüğü birim tarafından karşılanır.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Kantin, kafeterya, kuaför vb. yerlerin işletilmesi

MADDE 18- (1) Spor Tesislerinde bulunan kantin, kafeterya, restoran, kuaför, hediyelik eşya satışı vb. yerler, Üniversite Yönetim Kurulu kararı ile belirlenen şekilde işletilebilir veya işlettirilebilir.

Yürürlük

MADDE 19- (1) Bu yönerge Senatoda kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 20- (1) Bu yönergeyi Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü yürütür.